Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 11:10 - Събитията от последните 4 дни
Автор: mlad6i Категория: Политика   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.06.2013 11:13


 събитията от последните 4 дни едновременно ме натъжават и ме радват. Радват ме защото затворихем една много важна глава на прехода - роди се гражданското общество. Това не стана наведнъж, а на тласъци. През феруари се започнаха родилните мъки, сега през юни се роди плодът. За раждането имаше два важни елеменат - хората узряха за идеята, че трябва да си отстояват исканията независимо кой е на власт .Борисов , Орешарски - второ -  да са готови да излизат с хиляди на площадите в подължениет на десетки дни, докато не получат исканото. Всъщност това общество се зараждаше още с протестите срещу гмо-та, протестите на БАН, учителски стачки, и какво ли не, за да се стигне дотук.
       Тъжното е, че политиците не разбраха, че не могат да карат по стария начан. Че трябва да се съобразяват с Улицата. Че вече има Пети играч, който е дори по-важен от Четвъртия (Медиите) и в някакъв степен влия на първите четири (като 25 000 души не си купят вестник това променя Правилата на играта). Тъжното е, че политиците с мислеха, че могат да я карат постаромо- вие гоните реванш- ние гоним реванш. Е, вече няма да е така. вече всички трябав да се съобразяват с МАСИТЕ.  Втората Февруарска Революция бе последвана от  Първа Юнска революция.и ащо перифризирами един поет ще кажа Юни ще бъде Февруари (Септември ще бъде май)
                Разбира се най-лошото нещо е оставка на кабинета. Ако последва оставка по ксонстиция трябав да следва нов мандат на БСП - едва ли си въобразява някой че те могат да го изпълнят. после властта отива в ДПс или Атака. дори няма да коментирам.
Следва службено правителство. вече видяхме какво е да няма пармент. Три месеца Безвремие. За октомври ще се състави нов Кабинет. Предвид че избориният кокес не е променян саттуквото ще се възпоризведе, с мноог малик разлики - герб ще вземат два три проценат в повече, Атака ще се свлекат надолу ще Влязат НФСБ и може би някоя от малките десни партии (ДБГ, ДСБ) Герб ще направи коалция с НФСБ. кабинетъ го знаем Бойко го обяви - Валид горанов министър на финансите, цецка Цачева на правосъдието, почит всички останали минстири без Миро найденов ще се повторят. тут-таме ще даде някой пости на на хората на Валери симеонов. ще бъде по-внимателен но в основата си ще бъде същия.
След един месец  (ноември когато се прави бюджета) и това правителство ще падне. и ще трябав или да има правителстов на националното съгласие или ново служебно правителство (не дай боже) и парламенат отновода се разтури. и влизаме в спиралата на безвремието.....
 Затова оставакат на Орешарски СЕГА няма да реши нищо. Трябва да му дадем поне месец -два време за промяна в избирателния кодекс.
нуждаем се от нова Конституция, подписана от всички парламентарни и повечето извънпаламенатрни формации а това предполааг нова кръгал маса.
Всъщност това е което трябва да направи нота тройна колация докато още имаше довериеу сега ще й бъде много трудно.
сега пред нея има някалок непосредствени задачи:

Първо - да махне Делян пеевски не само като шех на ДАНС, но и от парламенат - мястото му не се пази
Второ да въведе принцип според който регоналните кмотове и областните управители се избират от народа мажоритарно и да махне сложените хора от ДПС в изконно българсик области.
Трето- да изчисти списъците на Грао от 700 000 "мъртви души" и да въведе нов избирателен кодекс с 50 процента преференицалан система с много нисък праг и 50 процента мажоритарни кандидати.
четвърто - да намали броя на депутатите на 100 или 120
пето да оправи закона за рефернудимите - няма симъсл от 20 процентата бариера, нека се приема че щом "51 от гласувалиет са казали да" на рефернудум  решженишето придобива смисъла на закон.. Броят се само гласувалите., без значение колко е процента на гласоподаваемостта.
има и други неща, но тези са най-съществените.

Ако Орешарски изчисти тези неща за месец, народът може и да върне част от доверието си към него. Обаче за съжаление сега вече ще трябав да работи в екстремин условия. Той и екипа му пропиляха ценно време, в което можеха да начертаят прогарама, за да се занимават със задкулисни игри. дано не изгубят и малкото им останало време за ди ни убедят, че могат и нещо повече.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mlad6i
Категория: Лични дневници
Прочетен: 43190
Постинги: 30
Коментари: 4
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930